http://www.vansterpartiet.se/val Jespers tankar kring livet, universum & allting: Pedagogiska magasinet och alkohol

Jespers tankar kring livet, universum & allting

Jag har en blog, alltså finns jag.

torsdag, november 24, 2005

Pedagogiska magasinet och alkohol

Som medlem i lärarförbundet får man tidningen Pedagogiska magasinet. Senaste numret kom igår. Tema: kan utbildning förändra världen. Jag har inte hunnit läsa tema-delen ännu men vill ändå skriva av en notis som inte är från temat. I övrigt var artikeln om clownen Manne bra. Nåja till notisen.

Roligt utan alkohol?
Forskning i Lund visar att stämningen blir precis lika hög utan alkohol som med – om man bara inte vet om det.
I senaste numret av LUM berättar Kent Johansson, som forskar om alkoholprevention bland stundenter, om ett försök han gjorde med en grupp teknologer. Ju fler öl som dracks desto mer steg stämningen. Det blev skratt och glam, deltagarna blev röda om kinderna och glansiga i ögonen. De få som körde bil och tackat nej till öl satt dämpade och reserverade och såg ut att ha tråkigt bland sin stojande kamrater.
När deltagarna fick veta att de hade druckit alkoholfri öl bröts stämningen och alla blev knäpptysta.
Av detta kan man lärar att man kan dricka mindre utan att missa den önskade feststämningen – en strategi som nu ingår i Studenthälsans kurser i livsstilsfrågor.


Det är ju det jag säger. Det finns ingen bra anledning att dricka alkohol.

7 Comments:

At tors nov. 24, 09:29:00 fm CET, Blogger Susanna said...

exakt! Det är just det man försöker förklara för folk som TROR att de måste supa för att ha roligt. Själv brukar jag köra med devisen; man har inte roligare än vad man gör sig. Det är ju sinnestillståndet och inställningen snarare än alkoholen som skapar stämning.

 
At sön nov. 27, 03:03:00 em CET, Blogger Fuck off and die said...

Håller med om att alkohol är överskattat. Trots att jag är en ensamvarg som gillar att ta en grogg då och då. Men aldrig med folk.

Jag gissar att din konklusion är att man ska förbjuda alkohol. Där har du dock fel; var och en har rätt att gå till helvetet på sin egen stig, så länge han inte skadar någon annan. Alkohol och tobak är de farligaste formerna av narkotika någonsin, de skördar tiotusentals liv varje år. Men det spelar ingen roll...

 
At sön nov. 27, 04:12:00 em CET, Blogger Jd#/ said...

Ja för alkohol skadar ju ingen annan? Det finns inget samband mellan lördagsöppet på systemet och anmälda misshandelsfall i hemmet?
Det finns ingen statistik om folk som blir påkörda av berusade personer? Krogslagsmål? Ja att alkohol inte skadar andra än brukarna själva är ju en självklarhet.

 
At lör dec. 17, 05:38:00 em CET, Blogger Sofie said...

Den enda anledningen att dricka alkoholhaltiga drycker, är att dricka för att det smakar gott. En smarrig liten whisky, en god öl, ett glas gott vin... och det är väldigt bra med det. Jag har duckit min lilla whisky, jag har fått en smakupplevelse, jag är nöjd. Varför då hinka i sig hela flaskan? Vad ger det mig? Förutom en dålig mage och eventuellt alkoholförgiftning? Ska man göra något, ska man göra det för att det är kul/skönt/gott/trivsamt. Jag vägrar att tro att människor som super skallen av sig har roligt. Okej, för stunden, när allting snurrar och alla hämningar släpper... men det stadiet kan man uppnå genom att gå på tivoli och åka karusell också.

 
At ons dec. 28, 10:38:00 fm CET, Anonymous Elin såklart said...

Men lilla Jeppe, har nog sett dig ganska berusad på ett litet dansgolv eller två ibland. Hoppandes och studsandes till bumbibjörnarna eller annan fin musik. Har det blivit fel att dricka alkihål bara för att Jespret slutat? Minns att han minsann var ganska duktig på alkohålhets med... men det kanske ligger i ett mörkt och hemligt förflutet som man inte talar om, iaf inte nu, när han har tagit sin fina examen och inte är ett studentsvin som åker på overallsfest längre ;)

 
At ons jan. 04, 10:46:00 fm CET, Blogger Jd#/ said...

Nja nu ska inte Elin överdriva. I inlägget står ju faktiskt inte att det är fel med alkohol, bara att man kan ha kul utan. Det är ju två skilda saker.
Att sedan alkohol är fel är ju en helt annan sak. Men visst, i ungefär 10 år av mitt liv har jag varit brukare/missbrukare (vad man nu vill kalla det) av alkohol. Det är det inget konstigt med, de flesta (i Sverige) dricker mer än så. Du får dock håll amed om att jämfört med många andra studentsvin i overall så var jag för det mesta ganska moderat i drickandet. Jag har t ex inte blivit skadad på fyllan (host, host).

I övrigt hänger overallen i garderoben. Och bumbibjörnarna är trevligt att dansa till om man är med folk som förstår att inte vara gravallvarliga hela tiden.

 
At tis jan. 10, 04:59:00 em CET, Anonymous Åsa said...

Hej!

Gjorde ett besök på din blogg och fastnade förstås för denna text.
Du har ju förstås helt rätt!

 

Skicka en kommentar

<< Home